Εισαγωγή στην δεύτερη ενότητα - Module 2

Γενικοί στόχοι της ενότητας:

Σκοπός της δεύτερης ενότητας είναι να κατανοήσει ο εκπαιδευόμενος τα επικίνδυνα φαινόμενα που μπορούν να εμφανιστούν στα τεχνικά συστήματα, έτσι ώστε να τα αποτρέψει στο βαθμό που μπορεί αλλά και να προστατέψει τον εαυτό του, το περιβάλλον και τους συναδέλφους του από τις βλαβερές συνέπειές τους. Οι τεχνικές πρόληψης και προστασίας αποτελούν επομένως ένα σημαντικό παράγοντα που πρέπει να τηρείται συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμών που προκύπτουν από τα επικείμενα γεγονότα πρόκλησης ενός ατυχήματος. Οι κίνδυνοι που παρουσιάζονται στην ενότητα αυτή είναι οι εξής: κίνδυνοι που σχετίζονται με την αποθήκευση και τη χρήση των επικίνδυνων χημικών ουσιών, πυρκαγιά και έκρηξη, μηχανικός κίνδυνος, ηλεκτρικός κίνδυνος και κίνδυνοι που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Αφού διαβάσει αυτήν την ενότητα, ο αναγνώστης θα είναι σε θέση:
  • Να αναγνωρίσει τις επικίνδυνες καταστάσεις στο εργασιακό του περιβάλλον.
  • Να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η διαμόρφωση του εργασιακού περιβάλλοντος συμβάλλει στην εκδήλωση των πηγών κίνδυνου.
  • Να καθορίσει και να εφαρμόσει τις βασικές ενέργειες πρόληψης και προστασίας.
  • Να προσδιορίσει σημαντικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς και πρότυπα που μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτές τις επικίνδυνες καταστάσεις.
Η ενότητα αυτή δεν στοχεύει στο να γνωρίσει ο χρήστης τις διάφορες τεχνικές ποσοτικής εκτίμησης της επικινδυνότητας και εργαλεία πρόληψης και προστασίας. Μερικά σημαντικά ποσοτικά μοντέλα και εργαλεία δίνονται στη βιβλιογραφία.