Skip to content
Site Tools
default color blue color green color
Αρχή arrow Επικίνδυνες Ουσίες arrow Οδηγός επιλογής ΜΑΠ arrow Προστασία Κατά της Πτώσης από Ύψος
Προστασία Κατά της Πτώσης από Ύψος

Η προστασία των αλεξίπτωτων με προσαρμοσμένο υλικό

Τα συστήματα σταματήματος των αλεξίπτωτων αποτελούνται από διαφορετικά προϊόντα που προσαρμόζονται στους συνακόλουθους κινδύνους. Τα προϊόντα αυτά (συσκευή ασφάλειας των αναρτήσεων, αλεξίπτωτο ασφαλείας, συστήματα διατήρησης της λειτουργίας, απορροφητές ενέργειας, αλεξίπτωτο αυτόματης επαναφοράς, αξεσουάρ) διέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).

Τα ΜΑΠ ενάντια στις πτώσεις από ύψος

Κανονισμός
Ο κανονισμός 89/686 απευθύνεται στους κατασκευαστές των ΜΑΠ και καθορίζει τις συνθήκες εμπορικής εκμετάλλευσης. Καθορίζει τις ουσιαστικές απαιτήσεις ως προς την κατασκευή και τις μεθόδους δοκιμών τις οποίες πρέπει να ικανοποιούν τα ΜΑΠ για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των χρηστών.

Κανονικοποίηση
Στόχος της είναι η διατύπωση των μεθόδων ελέγχου και των προτύπων που καθορίζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων. Ο σεβασμός αυτών των προτύπων δίνει το τεκμήριο της συμμόρφωσης στην οδηγία 89/686 και επιτρέπει στον κατασκευαστή να θέτει την επωνυμία CE.

Ομαδοποίηση
Σε συνάρτηση με το επίπεδο του καλυπτόμενου κινδύνου, η οδηγία καθορίζει τις κατηγορίες των ΜΑΠ και καθορίζει τις διαφορετικές υποχρεώσεις για τον κατασκευαστή.

ΜΑΠ κατηγορίας 3
Πρόκειται για προϊόντα των οποίων το επίπεδο κινδύνου είναι το πιο αυξημένο. Η κατηγορία τύπου 3 καλύπτει θανάσιμους κινδύνους που μπορούν να βλάψουν την υγεία του χρήστη μη ανατρέψιμα.

Διαδικασία πιστοποίησης
Πριν την εμπορευματοποίηση των ΜΑΠ της κατηγορίας 3, ο κατασκευαστής οφείλει να απευθυνθεί σε ένα διακοινωμένο οργανισμό που είναι επιφορτισμένος με την πιστοποίηση της συμμόρφωσης των ΜΑΠ με τα αντίστοιχα πρότυπα. Με την έκδοση αυτής της πρώτης προσπάθειας ένταξης, το εργαστήριο παραδίδει τη γνωμοδότηση για τον έλεγχο του CE στον κατασκευαστή που υποβάλλει τον τεχνικό φάκελο πλήρως τεκμηριωμένο.

Έλεγχος των παραγόμενων προϊόντων
Προκειμένου να διασφαλίσει ο κατασκευαστής την ομοιογένεια των προϊόντων του, υποβάλλεται σε μια διαδικασία ελέγχου:
- είτε του τελικού προϊόντος (διαδικασία καλούμενη 11Α)
- είτε της παραγωγής (διαδικασία καλούμενη 11Β)
Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται από ανεξάρτητο διακοινωμένο οργανισμό.

Ευρωπαϊκά πρότυπα για τα προϊόντα προστασίας κατά της πτώσης

ΕΝ353-1: Κινητό αλεξίπτωτο με άκαμπτη στήριξη ασφάλειας
Το σύστημα αποτελείται από ένα κινητό ατομικό αλεξίπτωτο με αυτόματη πέδηση με στήριξη ασφάλειας άκαμπτη (οδηγός, σύρμα, κλπ.). Ένα στοιχείο διάχυσης της ενέργειας μπορεί να ενσωματωθεί στο σύνολο.

ΕΝ353-2: Αλεξίπτωτο κινητό με στήριξη ασφάλειας εύκαμπτη
Το σύστημα αποτελείται από ένα κινητό ατομικό αλεξίπτωτο με αυτόματη πέδηση με στήριξη ασφαλείας εύκαμπτη (σκοινί, σύρμα κλπ.). Ένα στοιχείο διάχυσης της ενέργειας μπορεί να ενσωματωθεί στο σύνολο.

ΕΝ354: Αρμοί
Στοιχεία σύνδεσης ή συστατικά του συστήματος. Ένας αρμός μπορεί να είναι από σκοινί με συνθετικές ίνες, από μεταλλικό σκοινί, από ιμάντα ή αλυσίδα. Προσοχή: Ένας αρμός χωρίς απορροφητή ενέργειας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν σύστημα πέδησης των πτώσεων.

ΕΝ355: Απορροφητές ενέργειας
Συστατικά ενός συστήματος πέδησης των πτώσεων που διασφαλίζει το σταμάτημα της πτώσης από ύψος με κάθε ασφάλεια ελαττώνοντας το σοκ της πρόσκρουσης.

ΕΝ358: Σύστημα διατήρησης λειτουργίας
Ένα σύστημα διατήρησης λειτουργίας αποτελείται από συστατικά (ζώνη και αρμός διατήρησης λειτουργίας) ενωμένα μεταξύ τους για να σχηματίζουν ένα πλήρη εξοπλισμό.

ΕΝ360: Αλεξίπτωτο αυτόματης επαναφοράς
Αλεξίπτωτο με ένα σύστημα αυτόματης πέδησης και ένα αυτόματο σύστημα διάτασης και επαναφοράς του αρμού. Ένα στοιχείο διάχυσης της ενέργειας μπορεί να ενσωματωθεί στο αλεξίπτωτο.

ΕΝ361: Συσκευή ασφαλείας των αναρτήσεων
Μηχανισμός συγκράτησης του σώματος σχεδιασμένος για να σταματήσει την πτώση. Η συσκευή αναρτήσεων μπορεί να αποτελείται από ιμάντες, πόρπες και άλλα στοιχεία συνδυασμένα και προσαρμοσμένα με τον κατάλληλο τρόπο πάνω στο σώμα του ατόμου ώστε να το συγκρατεί κατά τη διάρκεια της πτώσης και μετά το σταμάτημα αυτής.

ΕΝ362: Συνδέτες
Στοιχείο σύνδεσης ή συστατικά ενός συστήματος. Ο συνδέτης μπορεί να είναι ένα αυτόματο άγκιστρο ή ένας γάντζος.

ΕΝ795: Μηχανισμοί πρόσδεσης
Στοιχεία με τα οποία ο ατομικός εξοπλισμός προστασίας μπορεί να προσδεθεί.

Τάξη Α1: μη- ΜΑΠ
Αποτελείται από σημεία πρόσδεσης σχεδιασμένα για να στερεώνονται σε επιφάνειες κάθετες, οριζόντιες ή κεκλιμένες (τοίχοι, κολώνες, πρέκια).

Τάξη Α2: μη- ΜΑΠ
Αποτελείται από σημεία πρόσδεσης σχεδιασμένα για να στερεώνονται σε κεκλιμένες στέγες.

Τάξη Β: ΜΑΠ
Αποτελείται από μηχανισμούς πρόσδεσης προσωρινούς, κινητούς.

Τάξη C: μη-ΜΑΠ
Αποτελείται από μηχανισμούς πρόσδεσης εξοπλισμένους με οριζόντια εύκαμπτα στηρίγματα ασφαλείας «γραμμή ζωής» σε κεκλιμένα επίπεδα ως και 15º.

Τάξη D: μη-ΜΑΠ
Αποτελείται από μηχανισμούς πρόσδεσης εξοπλισμού εφοδιασμένους με άκαμπτες οριζόντιες ράβδους ασφαλείας.

Τάξη Ε: ΜΑΠ
Αποτελείται από άγκυρες με καλώδια πρόσδεσης για χρήση σε οριζόντιες επιφάνειες, σε κεκλιμένα επίπεδα ως και 5º. Κανόνες που εφαρμόζονται σε όλα τα προϊόντα

ΕΝ363: Σύστημα πέδησης των πτώσεων
Σύνολο του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού έναντι των πτώσεων από ύψος που ενώνονται μεταξύ τους και έχουν στόχο το σταμάτημα της πτώσης. Ένα σύστημα πέδησης πρέπει να περιέχει τουλάχιστον ένα σύστημα αναρτήσεων και ένα αλεξίπτωτο.

ΕΝ364: Μέθοδοι δοκιμών
Περιγράφει τις μεθόδους δοκιμών των διαφορετικών ΜΑΠ έναντι των πτώσεων από ύψος καθώς και την ονομασία των δοκιμών.

ΕΝ365: Γενικές απαιτήσεις για τον τρόπο χρήσης και τη σήμανση
Περιγραφή των σημάνσεων που πρέπει να υπάρχουν πάνω στα ΜΑΠ έναντι των πτώσεων από ύψος καθώς και των πληροφοριών που πρέπει να περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο χρήσης.

Τελευταία ανανέωση ( Δευτέρα, 12 Μάιος 2008 )
 
Ασφάλεια στην Εργασία