Σε κάθε εργασιακό χώρο υπάρχουν χημικοί και φυσικοί βλαπτικοί παράγοντες στους οποίους εκτίθενται οι εργαζόμενοι. Για την αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι δυνατή η αναγνώριση τους και η μέτρηση τους ώστε να εκτιμηθεί η επίδραση τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Με την διεξαγωγή των μετρήσεων από τον Τεχνικό Ασφάλειας, εξάγονται τα κατάλληλα συμπεράσματα για την ανάγκη παρεμβάσεων στον εργασιακό χώρο.

ΦΥΣΙΚΟΙ ΒΛΑΠΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ:

  • Θόρυβος
Οι επιδράσεις του θορύβου στον οργανισμό μπορούν να ταξινομηθούν σε επιδράσεις στο αισθητήριο όργανο της ακοής και στις "μη ακουστικές επιδράσεις" που αφορούν κυρίως στο νευρικό σύστημα και στις ψυχικές λειτουργίες, στο κυκλοφοριακό, στο γαστροεντερικό, στο ενδοκρινικό και σε άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.
 
Περισσότερες πληροφορίες:
Ο θόρυβος στη δουλεία σας (pdf)
  • Κραδασμοί

Η επίδραση των δονήσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και διαταραχές στις φυσιολογικές λειτουργίες, καθώς και διάφορες ανατομικές αλλοιώσεις ως συνέπεια συνεχών μικροτραυματισμών των μαλακών ιστών. Επίσης προκαλεί και ψυχολογικές διαταραχές που είναι ικανές να επηρεάσουν αρνητικά την γενικότερη κατάσταση της ψυχικής ευεξίας του ατόμου.

  • Χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία

Οι επιβαρημένοι θερμικά εργασιακοί χώροι έχουν επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, με την εξάντληση και κόπωση του οργανισμού. Επιπλέον περιορίζεται σημαντικά η ικανότητα του εργαζόμενου να αντιδράσει σωστά στα εξωτερικά ερεθίσματα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις που οδηγούν στα εργατικά ατυχήματα.

  • Φωτισμός

Η εργασία σε ένα επιβαρημένο οπτικά εργασιακό περιβάλλον επηρεάζοντας αρνητικά την φυσιολογική κατάσταση του ατόμου, προκαλεί την εμφάνιση σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων τα οποία προέρχονται είτε από την οπτική κόπωση, είτε από το φαινόμενο της θάμβωσης.

 

ΧΗΜΙΚΟΙ ΒΛΑΠΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ είναι οι κίνδυνοι που προέρχονται από την έκθεση των εργαζόμενων στις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις παραγωγικές διαδικασίες. Η είσοδος των χημικών ενώσεων στον άνθρωπο πραγματοποιείται δια μέσου της κατάποσης, της δερματικής επαφής και της εισπνοής. Ταξινομούνται σε αέρια, ατμούς, σκόνες, ίνες, καπνούς και υγρά.